Snijeg je kao veza: čekaš ga dugo, a onda mu ne vidiš kraja

Od kad pada snijeg, svaki put kad otvorim Facebook vidim kako su snježni statusi zamijenili one uobičajene ljubavne. Tako naprimjer umjesto Balaševićevih ja-je-gledam-ona-me-neće stihova imamo modernu ja-bih-na-faks-snijeg-mi-ne-da verziju, dok su parovi slike s curom/dečkom zamijenili za one sa snjegovićem. I dok čitam o snježnim nedaćama mojih prijatelja i poznanika, sve mi se čini kako je snijeg čista metafora muško-ženskih veza! Evo priče iz moje (ženske) perspektive:

I gore su od tebe našle dečka…

Jedino njoj nije hladno Ne znam postoji li slobodna cura koja jednom u životu nije čula ona pitanja tipa: Kad ćeš naći dečka? Što čekaš? Znaš li da je i Mara od tete Katice našla dečka? I, šlag na kraju: Pa i gore od tebe su našle dečka, zašto ne bi i ti? Kao da singl curama nije dovoljno što su svi dobri dečki zauzeti, što je onaj koji im se sviđa smotan, i što povrh svega na tog ‘svog’ moraju  čekati kao zima na snijeg. No onda, potpuno iznenada, kad ni Vakula to nije slutio, snijeg padne, a naša sing cura uđe u vezu.

Znate kako je kad snijeg padne po prvi put: svi su veseli, grudaju se, božićni ugođaj je svuda oko nas, a mi proživljavamo pravu zimsku idilu. Slično je i na početku veze: Kupid leti oko vas, leptirići su u trbuhu, on je najljepši na svijetu, a napokon ste podijelili i profilnu sliku da ušutkate sve zlobnike koji su mislili da ćete ostati stara cura. Nekoliko dana poslije zimska bajka polako počne blijedjeti. Snijeg je sve zatrpao, tramvaji ne voze, a vi ste sretni ako možete otići do dućana. Tako je i s vezom: poslije nekog vremena debeli Kupid pojede leptiriće i odleti, a vi ostanete sami s njim koji više i nije baš najsavršeniji na svijetu. Po prvi puta primjećujete kako su mu oči preblizu, onaj prugasti džemper mu nikako ne stoji, a nije baš ni da je neki kavalir.

Onda dođe mećava.

Snijeg pada tri dana uzastopno i ne izlazite iz kuće. Nitko vas nije vidio već danima, a sve kave ste odgodili do daljnjeg. On bi da ostanete doma, jer mu se ne izlazi, a vama to odgovara pa se izvlačite na njega. Ako slučajno morate već na kavu, dečko dolazi kao neophodni accessorize. U toj fazi  jedno od vas najčešće dobije nadimak ‘priljepak’, pa je vrijeme za ralicu!

Ralica

Ulice su pune snijega, promet teče otežano, a u vezi su započele prve svađe. Kao i u snijegu, ralica je sinonim za onoga tko će pomoći paru da prebrodi svoje prve svađe i neslaganja. Dok ste u vezi ralica može biti bliska prijateljica, mogu biti brat ili sestra koji analiziraju vaš odnos i daju preporuke za rješavanje problema. No morate zapamtiti da ralica pomaže jedino ako ste i sami izlopatali snijeg ispred vrata.

Zastoj u prometu

Nažalost ponekad ni ralica ni lopata ne pomažu u čišćenju snijega. stop Zastoj u prometu u vezi bi bio onaj kritični trenutak kad komunikacija zakaže, a vi počnete razmišljati o tome kako je bolje ostaviti nekoga, nego biti ostavljen. Kad temperatura padne ispod nule, snijeg se zaledi i vi tu više ništa ne možete osim pripaziti da ne padnete i slomite nogu. U međuvremenu vam samo ostaje s gađenjem gledate na one smeđe i žute mrlje u snijegu koji vam se do jučer činio tako lijep i bijel.

Vakula najavio poboljšanje

No ponekad, kad vam je tog snijega već preko glave, dogode se male geste koje vas posjete zašto ga volite. Grudate se s prijateljima. Dobijete nove, toplije čizme. Imate izliku da sat dulje ostanete na kavi.

Isto je i s vezom: obratite pažnju na male geste zbog kojih znate da mu je stalo. Ako su tu nema veze što je Kupid davno pojeo leptiriće, oni bi i ionako bili odletjeli. Umjesto toga uživajte u trenutku, jer ni jedan snijeg ne traje vječno.

3 komentara Dodaj vlastite

 1. Antonija Petković kaže:

  Genijalan post. Sviđa mi se kako si povezala snijeg s ljubavnim vezama, a najbolje od svega jest što si u pravu. 🙂 🙂 Jako duhovit post, nadam se kako ćeš nastaviti objavljivati. 🙂

  1. volimteotoce kaže:

   Hvala Antonija! Potrudit ću se, jednom tjedno nije puno, a pisanje me zabavlja 🙂 Drago mi je da vidim na stranici nekoga od ‘starih’ blogera 😀

 2. Bračka otočka kaže:

  aaaaaaaaaaaaa baš lijep post, simpatično!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s