TripAdvisor: Kakvi komentari prate hrvatske otoke uoči nove turističke sezone

TripAdvisor, trenutno vjerojatno najpopularnija specijalizirana internetska stranica za ocjenjivanje turističkih odredišta, restorana i hotela, objavila je popis 25 top destinacija i 25 najpopularnijih plaža u protekloj 2013. godini. Hrvatska se nažalost nije našla na tim listama, no iskreni i često oštri komentari turista iz cijelog svijeta koji ocjenjuju ono što im se na odmoru manje ili više svidjelo nisu zaobišli ni naše otoke. Na skali ocjenjivanja od 1-5 Hvar, Brač, Vis, Korčula, Lastovo i Mljet dobili su visokih 4,5 pa će u novu turističku sezonu ući s velikim očekivanjima. A mjesta za pogreške nema, jer komentar nezadovoljnog gosta na TripAdvisoru vide baš svi.

Izvor: wikitude.com
Izvor: wikitude.com

Najljepša plaža je talijanska

Prema mišljenju korisnika TripAdvisora najljepša plaža je Rabbit Beach na najjužnijem talijanskom otoku Lampedusa, smještenom između Sicilije i Tunisa. Otok s oko 4,500 stanovnika krase bijele pješčane plaže, blaga klima s dugim i suhim ljetima, te izrazito čisto more. No koliko će vas koštati ako se ovog ljeta poželite okupati na trenutno najpoželjnijoj svjetskoj plaži? Ono što Lampedusu čini možda nešto skupljom od ostalih odredišta činjenica da se radi o otoku bližem Africi nego Europi, pa je najizglednije da će turist doputovati najugodnijim ali i najskupljim prijevoznim sredstvom –avionom. Što se tiče cijene smještaja, ako ne želite stanovati u hotelu već provesti tjedan dana u privatnom smještaju evo što se može pronaći onako ‘od prve’  (pronađene cijene su među najnižima):

Photo: TripAdvisor
Rabbit Beach, Lampedusa; izvor: TripAdvisor

Apartman od 60 m2 u blizini autoceste, nedaleko od pješčane plaže s dvije spavaće sobe, kuhinjom, kupaonicom i verandom, par će u srpnju platit 350€ za cijeli tjedan, dok se cijena apartmana ovog tipa za četiri osobe, u razdoblju od srpnja do rujna kreće od 700€ naviše.

Za one koji na ljetovanje odlaze u velikom društvu, ili su spremni dijeliti apartman, Lampedusa nudi rješenje poput vile od 300 m2 smještene u malom zaljevu s pogledom na more za 2 do 12 osoba: dvije dvokrevetne, osam jednokrevetnih soba, pet kupaonica; privatni parking, blizina aerodroma i noćnog kluba; internet, tv i svi ostali popratni multimedijski sadržaji; vrt koji se proteže na 2000 m2 s roštiljem(…). Ovaj komfor od kraja srpnja do početka kolovoza za tjedan dana gost će platiti 375€ po osobi.

Hrvatska: #1 atrakcija splitskog područja je Hvar!

Hrvatski otoci nisu među prošlogodišnjih 25 najpopularnijih svjetskih odredišta, no pohvale svejedno ne izostaju. Pogledali smo kako na TripAdvisoru kotira šest južno i srednje dalmatinskih otoka i evo što smo doznali:

Hvar je ocijenilo preko 400 korisnika, s ukupnim prosjekom od 4,5. Osim dobrih ocjena, jedan od naših najpoznatijih otoka dobio je i puno pohvala kao najzanimljiviji, najljepši i najzabavniji od svih hrvatski otoka. ,,Dragulj među otocima – Ibiza pojedi se od zavisti!”- napisala je turistkinja iz Londona dodajući kako će Hvar postati mjesto na koje se mora otići. Uz to, u kategoriji 50 najzanimljivijih splitskih atrakcija Hvar je smješten na samom vrhu, čime je s prvog mjesta izgurao čak i Peristil te Dioklecijanovu palaču.

No koliko će istog engleskog turista koštati ljetovanje na ovom dragulju hrvatske obale? Ako u tražilicu upišete Hvar accomodation i odaberete prvo što vam se ponudi, evo što ćete pronaći: Recimo da vas zanima upravo grad Hvar, jeftiniji privatan smještaj u apartmanu. Cijena za dvoje u razdoblju od početka srpnja do početka rujna je oko 80€ za noć, dok je cijena dvokrevetne sobe nešto niža: oko 60€. Apartman za četiri osobe u istim terminima koštat će vas oko 125€ na dan, što je zapravo cijena vrlo slična najnižoj na svjetskoj top-plaži, Lampedusi. Naravno cijena ovisi i o vrsti smještaja (soba, kuća, apartman), o broju osoba ali i datumu, pa su sobe skoro u pola jeftinije u listopadu i od početka svibnja do lipnja.

,,Upozorenje ljubiteljima hrane! Na Braču smo pronašli gastronomske delikatese”

Ovaj komentar ostavio je gost iz Kanade kojem su se posebno svidjeli domaće maslinovo ulje i džem od smokve. On je tek jedan od sto gostiju koji su na TripAdvisoru Brač ocijenili peticom i svrstali ga uz bok ostalim hrvatskim otocima s ukupnom ocjenom od 4,5. ”Brac, dolce Brac” kako je napisao jedan Talijan, svojim će posjetiteljima ostati u sjećanju kao još uvijek ”neiskvaren” i ne u potpunosti istražen otok čistog tirkiznog mora, dobro povezan s kopnom i jednostavan za snalaženje zbog čega je izvrstan za jednodnevni izlet. Komentator iz Sjedinjenih Država naveo je i to kako se na Braču relativno povoljno može pronaći apartmanski smještaj sa 4-5 zvjezdica, posebno u rujnu kada su dodatan plus manje gužve.

Grad Vis
Grad Vis

Vis: Naglasak na dobroj hrani, opuštanju i uživanju

Za Vis TripAdvisor nije ponudio mogućnost ocjenjivanja cjelokupnog otoka, već se mogu pronaći pojedinačne atrakcije, restorani i barovi ili pogledati recenzije spavaćih soba. Međutim pri traženju Komiže mogli bi imati malih poteškoća, jer je na stranici preimenovana u ”Comisa”, pa obratite pažnju. Na Visu je TripAdvisor, čini se, naglasak stavio na opuštanje i uživanje u hrani. Najbolje ocijenjeni smještaji su hotel San Giorgio u Visu (Certificate of Excellence 2013), i Villa Kamenica u Komiži (Travelers’ Choice® 2013 Winner), a tko želi preporuku restorana moći će odabrati između njih petnaestak. Najvišu ocjenu dobili su konoba Lola (cijene: 4- 53€) u Visu, te konoba Barba i Jastožeru u Komiži. Lista kulturnih znamenitosti i prirodnih ljepota nažalost puno je oskudnija sa samo Modrom špiljom na Biševu i uvalom Stiniva, dok primjerice nema crkve sv. Nikole u Komiži ili viške tvrđave Fortica koja igra sve veću ulogu i u noćnom životu Višana i njihovih posjetitelja.

,,Star ali ne i zaboravljen”

Baš poput Visa, ni otok Korčulu korisnici TripAdvisora nisu ocijenili u cijelosti, već sadržaj po sadržaj: od restorana u Veloj Luci, do privatnog smještaja u Lumbardi. Među korčulanskim atrakcijama, na prvom je mjestu stari grad sa 156 glasova i ocjenom 4,5. Korčula je čista i prekrasna, ima odličnu atmosferu, prepuna je povijesti i dobrih restorana, ono je u čemu se većina komentatora složila. Osim starog grada, na listi ‘must see’ stvari našle su se i moreška te kuća Marka Pola, a luksuzni hotel Lešić-Dimitri smješten u starom gradu ocijenjen je TripAdvisorovim certifikatom izvrsnosti za 2013. godinu.

Mljetu pripao Certificat of Excellence 2013.

Što je popularnije: brački Zlatni rat ili samostan na Mljetu? Iako Zlatni rat krasi brojne turističke plakate, zanimljivo je kako je Mljet ocijenilo čak stotinu korisnika više nego Brač, davši mu također visokih 4,5. Čitav otok Mljet nosi TripAdvisorov Certificat of Excellence 2013., te je naveden kao treća najveća atrakcija dubrovačkog područja, odmah poslije starog grada i dubrovačkih zidina, ostavivši iza sebe Elafitske otoke i Cavtat. Većina posjetitelja izlet na Mljet opisuje kao izlet koji se ne smije propustiti, a zanimljivo je i to da je većina komentatora kao prvu rečenicu o Mljeta napisala: ovo je raj.

,,Lastova ghost town”

Otok s vjerojatno najzanimljivijim dimnjacima na Jadranu ocijenilo je tek 13 posjetitelja, a prosječna ocjena je 4. Osim dimnjaka, njegovim su se posjetiteljima svidjeli napušteni vojni tuneli, čisto more, bogat podmorni svijet, ali i činjenica da nema puno ljudi.

Prateći TripAdvisor vidimo kako stranci percipiraju naše otoke i obalu,  što mnogima može biti putokaz ponašanja u narednom razdoblju, poticaj ispravljanju grešaka i unapređivanju turističke ponude kako ne bi sve ostalo samo na lijepoj prirodi i čistom moru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s