Kako su povezani Palagruža i Georg Von Trapp -zvijezda filma Moje pjesme moji snovi

Palagruža, pučinski otok smješten na pola puta između hrvatske i talijanske obale, u svojim je dubinama gotovo 60 godina skrivao tajnu Nereide -talijanske podmornice potopljene za vrijeme Prvog svjetskog rata od strane Austro-Ugarske podmornice U-5, kojom je zapovijedao kapetan fregate u Carskoj i Kraljevskoj ratnoj mornarici, Georg Von Trapp. Koje desetljeće poslije Von Trapp postat će poznat kao brižni i raspjevani otac iz filmskog klasika: “Moje pjesme, moji snovi“. Manje je poznato kako je isti brižni otac za svoje službe u Austro-Ugarskoj mornarici mnoge brodove poslao na morsko dno i tako postao najodlikovaniji podmornički časnik Prvog svjetskog rata.

Georg Von Trapp sa svojom prvom ženom Agathom.
Izvor: georgandagathe.org

Za vrijeme Prvog svjetskog rata Palagruža je, kao i ostatak Dalmacije, pripadala Austro-Ugarskoj Mornarhiji. Smještena na sjecištu pomorskih puteva, na polovici Jadrana, Talijanima je zasigurno bilo neprihvatljivo da se Palagruža nalazi u rukama Austro-Ugarske kojoj su upravo objavili rat, pa su 11. srpnja iste godine pred Palagružu doplovili talijanski pomoćni krstaš Cita di Palermo` i podmornica Nereide. Krstaš je iskrcao 100 mornara koji su zarobili malobrojne Austrijance i time je Palagruža bila osvojena.

Nereidin nesretni broj 5

Zbog strateški važnog mjesta s kojeg se mogao javiti prolazak svih podmornica, Austro-Ugarska nije mislila lako odustati od Palagruže. Tako je izvidački hidroplan u kolovozu javio kako se neka talijanska podmornica nalazi usidrena ispod palagruških hridina. Bila je to Nereide, koja je u ranu zoru izvjesila svoju šarenu zastavu. Istu zastavu bez koje je, prema njegovim riječima, Von Trapp najvjerojatnije ne bi uspio uočiti. Kapetan Carlo del Greco vidio je U-5 koja je izronila, na nju ispalio torpedo, promašio, i dao zapovijed za zaron. Zatim je pucala U-5. Od ispaljena dva torpeda prvi je promašio, no za drugog je podmornica koja je polako zaranjala bila lak cilj, i tako su Nereide i njezina dvadesetočlana posada zauvijek nestala u dubini Jadrana. Za Nereide je, čini se, broj 5 zaista bio koban jer je potopljena 5. kolovoza 1915. u 5 ujutro torpedom ispaljenim iz U-5. Bio je to prvi slučaj potapanja podmornice od strane druge podmornice u povijesti pomorskog ratovanja.

Podmornica U-5 kojom je zapovijedao Von Trapp.
Izvor: georgandagathe.org
Podmornica Nereide
Izvor: uboat.net

Osim podmornice Nereide, u svojoj mornaričkoj karijeri George Von Trapp potopio je brojne ratne brodove, zbog čega je odlikovan medaljom vojnog reda Marije Terezije, a dodijeljena mu je i titula viteza (Ritter). Ova apsolutna mornarička zvijezda i najodlikovaniji kapetan nekadašnje monarhije rođen je 1880. u Zadru, samo 14 godina nakon sto je u Rijeci, u tvornici koja je potom preimenovana u “Torpedofabrik Whitehead und Co“, izrađen prvi torpedo na svijetu. Upravo torpedo i Rijeka (u kojoj u 19. st. posluje 12 brodogradilišta!), biti će dva elementa koji će mu obilježiti život, kako privatno tako i poslovno. Von Trapp će u Rijeci završiti Pomorsku školu i Pomorsku akademiju, a na porinuću podmornice U-6 u brodogradilištu 3. maj, zaljubit će se u Agathu Whitehead, kćer vlasnika tvornice torpeda. S njom će dobar dio
života provesti u Puli gdje će sagraditi vilu te će mu se tu roditi i dvoje najstarije djece.

Villa Von Trapp u Puli.
Izvor: regionalexpress.hr

Von Trappove je želio slušati i sam Hitler

Nakon poraza u Prvom svjetskom ratu i raspada Monarhije, sada umirovljenom kapetanu korvete Von Trappu, nanizali su se privatni problemi. Godine 1922. od šarlaha mu je umrla prva žena Agatha s kojom je imao sedmero djece. Nakon njezine smrti obitelj se seli u okolicu Salzburga i tamo kao guvernantu za jednu od kćeri koja se oporavljala od bolesti Georg iz obližnjeg samostana dovodi mladu Mariu, koja se još nije bila zaredila. Maria i djeca međusobno su se jako zavoljela te se ona već sljedeće godine pristala udati za 25 godina starijeg Georga Von Trappa. Obiteljski hobi uskoro postaje pjevanje. Taman sto su se stvari unutar obitelji Von Trapp posložile, pogrešnim ulaganjem za vrijeme Svjetske ekonomske krize krajem 20-ih Georg ostaje bez znatne količine novca pa obitelj velikim dijelom kucni budžet počinje popunjavati zajedničkim nastupima. Njihova glazba bile su narodne pjesme, madrigali, ali i renesansna i barokna glazba.

Više od 20 godina glazbeni direktor von Trappovih bio je njihov mjesni svećenik Franz Wasner.
Izvor: ww.seattletimes.com

Za vrijeme Drugog svjetskog rata kao proslavljenog kapetana Njemačka je Georga Von Trappa tražila da plovi pod zastavom Trećeg Reicha, no unatoč ponudi, a kasnije i prijetnjama, Von Trapp nije pristao. Bio je pozvan i pjevati s obitelji na Führerovu rođendanu no to je također odbio. Možda će upravo zato mnogo godina kasnije biti opisivan kao čovjek s osjećajem za granicu između pravih i pogrešnih odabira, dobra i zla, te kao čovjek od riječi i integriteta. Ipak čvrsti principi donijet će mu nevolje u tada nacističkoj Austriji pa George Von Trapp s obitelji bježi najprije u Italiju, a potom u Sjedinjene države. Tamo će ostatak života provesti nastupajući s obitelji. Njihov repertoar bio je raznolik: od zahtjevne klasične glazbe do madrigala i korala. Nastupali su noseći tradicionalnu austrijsku nošnju i pjevali su na njemačkom. Kako bi uspjeli Maria je angažirala izvrsnog menadžera, a Von Trappovi nisu odmarali čak ni ljeti kada bi Maria pazila da se ostane dosljedan strogom režimu. Takvim tempom života obitelj je vrlo brzo stekla slavu, a on zarađenog novca kupili su kuću u Vermontu. Tu je 1947. umro Georg Ritter Von Trapp. Umro je od raka pluća koji se najvjerojatnije razvio kao posljedica otrovnih plinova koji su u ono vrijeme isparavali u podmornicama.


Maria Von Trapp sa obitelj 1965. na obiteljskom okupljanju ispred hotela u vlasnistvu obitelji Von Trapp u Americi.
Izvor: parade.com

Podmornica Nereide ponovno je izronila 8. lipnja 1972. nakon čega je zavezana za brod i odvučena u uvalu Rogač na Šolti. U vađenju podmornice sudjelovali su ronioci Jugoslavenske ratne mornarice, a cijeli proces izranjanja zabilježen je kamerama talijanske podmorske snimateljske ekipe i snimateljske ekipe JRT. U podmornici su pronađeni ostaci desetorice članova posade, dalekozor, teleskop na tronošcu, uniforme, fotografije… Pronađena je i pramčana zastava koja se danas čuva u muzeju Sacrario di Redipuglia u Italiji. Posmrtni su ostaci mornara talijanskim minolovcem Mogano preneseni u Brindisi i sahranjeni uz najveće vojne počasti. Sve prostorije bile su naplavljene morem i naftom te je zaključeno kako je eksplozija većini posade donijeli trenutnu smrt dok ostalima preostali zrak nije značio nadu jer je ubrzo zatrovan. Detaljnijom pretragom pronađena su i tri ne ispaljena torpeda, što znači da, suprotno Von Trappovim tvrdnjama, Nereide nikada nije zapucala na U-5. U konačnici izgleda kako Nereide, boginje grčke mitologije koje su čuvale pomorce, podmornici ipak nisu donijele sreću…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s