Malena crkva svetih liječnika Kuzme i Damjana koja čuva zavjetne crteže

Na zapadnom dijelu Blatskog polja, na području koje se naziva Zablaće, u općini Vela Luka, nalazi se crkvica posvećena svetim liječnicima koji su u Božje ime liječili i duh i tijelo: Kuzmi i Damjanu. Iako današnji izgled donekle duguje preinakama koje su napravljene u 15. stoljeću, crkva je izvorno sagrađena u 12. st. te je najstarija sakralna građevina na otoku Korčuli, a arheološki nalazi otkrivaju kako se nalazi na ostacima kasnoantičkog kompleksa iz 6. stoljeća.

Crkva sv. Kuzme i Damjana najstarija je sakralna građevina na otoku Korčuli.

Prema predaji Kuzma i Damjan bili su braća rođena u 3. stoljeću u Turskoj. Svojim medicinskim znanjem liječili su one kojima je to bilo najpotrebnije, a izveli su i mnoga čuda, od kojih je najpoznatije presađivanje noge s netom umrloga Etiopljanina na pacijenta bijelca.  Svoje usluge nisu naplaćivali, a novac koji bi dobili u znak zahvale darivali su siromašnima. Pogubljeni su za vrijeme cara Dioklecijana te se danas smatraju ranokršćanskim mučenicima, zaštitnicima liječnika i apotekara, čiji se kult u prvim stoljećima kršćanstva proširio s Istoka na Zapad.

Nema sumnje kako je mala predromanička crkva sv. Kuzme i Damjana mjesto na kojem su izmoljene mnoge molitve za nakanu ozdravljenja najmilijih, posebno u doba kuge, no ono što ovu crkvicu čini još zanimljivijom su rijetki crteži brodova u unutrašnjosti zidova kao svjedočanstvo ufanja i vjere u zagovor svetaca. Crteži su otkriveni prilikom zaštitnih radova 1992. godine, te su restaurirani u dva navrata: 1992. i 2005. g.

Crtani ugljenom u polusvježoj žbuci, crteži brodova predstavljaju ex voto – zavjetni predmet, u ovom slučaju crtež, koji je darovan u vidu ispunjenja zavjeta ili kao zahvala za postignutu milost. Kršćani su kroz povijest  svoje zavjetne darove i zahvalnice najčešće upućivali Djevici Mariji, međutim često su se utjecali za pomoć i čudotvornim svecima koji su svojim zagovorom kod Boga mogli pomoći pri nadnaravnom posredovanje u teškim situacijama.

Crkva nije otvorena pa smo crtež broda pronašli u knjizi Blato u srednjem vijeku, Vicinija B. Lupisa.

Crkva sv. Kuzme i Damjana ima ukupno 11 crteža brodova za koje se smatra kako prikazuju pomorsku bitku. Svi brodovi su jedrenjaci s jednim jarbolom na vesla, različitih veličina.  Nepoznato je tko je autor crteža, a nastali su najvjerojatnije u 15. st. za vrijeme obnove oštećenih dijelova crkve. Osim što govore o neprekinutoj tradiciji zavjetovanja, njihova vrijednost danas je i u svjedočenju duge pomorske djelatnosti zapadnog dijela otoka.

Svatko tko želi vidjeti ovu crkvicu može to učiniti tako što će iz Vele Luke krenuti u smjeru polja Vinčidur, te nakon Vinčidura makadamom voziti jos nekih pola kilometra. Crkva ima lijepo održavan prilaz s desne strane poljske ceste. Iz smjera Blatskog polja može se doći i pješke, nakon 15 minutne šetnje. Ukoliko je uspijete pronaći, dočekat će vas pravilno orijentirana, jednobrodna crkva, s zvonikom na preslicu, koja na tom mjestu stoji već 900 godina ponosno noseći ime dvojice svetaca kojima se ljudi utječu da ima podare najveće bogatstvo koje se ne može kupiti novcem –zdravlje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s