Uronite u čarobni svijet ljeta, sunca i podvodne fotografije

Popularizacijom društvenih mreža nastala je prava mala navala stranica različitih fotografa. Često je zadovoljstvo pogledati što nude jer ponekad, kada mislite da ste već sve vidjeli, naiđete na profil na kojem kao da poznato gledate po prvi put, nekim drugim očima. Tako bih mogla opisati svoj susret s fotografijama na Instagram profilu pod imenom waitapu_.  Iza njega stoji Eva Topić, grafička dizajnerica koja se fotografijom bavi profesionalno, a svoje najdraže kadrove nalazi pod morem. Waitapu tako donosi fotografije djevojke koja roni među meduzama i ribama, ali i pravu sirenu, zbog čega imate osjećaj kako ste na trenutak postali dio neke morske bajke.

Iako Zagrepčanka, mogli bi reći da Eva ima otočku dušu. More je za nju mjesto čuđenja i divljenja, izvor neiscrpne inspiracije, čije podvodne ljepote otkriva objektivom. Svjesna važnosti mora, ali i njegovog sve većeg onečišćenja osim fotografijom Eva se bavi i ekološkim aktivizmom. U svom svakodnevnom životu primjenjuje načela zero waste pokreta (koji promovira život bez stvaranja otpada), a drži i kreativne radionice za djecu s temom zaštite okoliša.

Eva Topić
Eva Topić /privatna arhiva

More, majka života

Evin profil na Instagramu možete pronaći pod imenom waitapu_. Zvučan i pomalo neobičan naziv u sebi krije dublje značenje, a sam profil otvoren je spontano: u početku kao album u kojem je fotografije s putovanja dijelila s prijateljima.

– Waitapu na maorskom jeziku znači sveta voda, a more je za mene upravo to: sveta voda i majka života.  Waitapu označava i granicu gdje se nebo spaja s morem. To mi je jedan od najljepših prizora na horizontu, te sam tako i odabrala ime, objašnjava naša sugovornica.

Njezinim profilom prevladavaju umirujući pastelni tonovi, a osim podvodnih fotografija tu su i palme, pješčane plaže te mediteranska arhitektura. Sve zajedno prizori koji kao da su otrgnuti iz nekog sna o vječnom ljetu.

– Tropski sam tip osobe. Maštam o vječnom ljetu i volim slanu kosu. Volim pješčane plaže i kada me svako zrno toplog pijeska obavije kao da me grli. Volim roniti zbog osjećaja bestežinskog stanja, a more kao da opere sve problem, kaže Eva čiji se najdraži kadrovi nalaze ispod površine. Podvodni svijet za nju je veliko igralište, a podvodna fotografija pravi izazov:

– Privukla me jer je spoj dviju prilično složenih disciplina: ronjena i fotografiranja. Otkriva dio svijeta kojeg većina od nas nije imala prilike vidjeti. Potrebno je pronaći, osjetiti savršeni trenutka pod vodom i reagirati u trenu, dodaje.

Ples sa meduzama

Neke od najupečatljivijih fotografija Evinog profila prikazuju djevojku koja roni s meduzama i ribama, a naposljetku je vidimo i u ulozi sirene. Pomislivši na tren kako gledamo isječke nekog filma, zanimalo nas je kako uopće dolazi do stvaranja podvodnih fotografija, koliko treba vremena da nastane jedna takva fotografija, ali i tko je djevojka sa slika.

– Djevojka među meduzama je moja sestra Jana. Ona je ujedno i glavni model na skoro svim fotkama. Jako je dobar i iskusan ronilac, pristane na sve ideje i uvijek je spremna za akciju jer jednako kao i ja gušta biti u moru i od njega nema strah. Često zajedno ronimo i proučavamo ponašanje riba, osluškujemo kako se glasaju kada vide da im se približavamo. Najdraže nam je gledati meduze pošto se njima možemo približiti, diviti im se, proučavati simbiozu njih i ribica koje se skrivaju među njima, pratiti njihove fluidne kretnje i ples. Tako je nastala fotografija djevojke među meduzama, ali i sirena, opisuje Eva.

©Eva Topić

More, kada jednom baci svoje čini, onda zauvijek drži čovjeka u mreži čuđenja.

Jacques-Yves Cousteau

Za dobru podvodnu fotografiju treba se poklopiti više faktora što je često teško predvidjeti, stoga Eva ne planira puno unaprijed već pazi na sigurnost pod morem i prepusti se trenutku.

-Treba poštivati fizikalne zakone koji vladaju u moru i prepustiti im se, oni su ti koji diktiraju. Prozirnost vode nije uvijek ista. Flora i fauna tu također imaju svoju ulogu, tako da velike kolonije spužvi u određeno doba godine mogu napraviti mutno more zbog svojeg ciklusa razmnožavanja, objašnjava naša sugovornica te ističe kako je u svemu ključno ograničeno vrijeme koje ronioc može zadržati dah.

Čarobni otok Susak

Fotografije na svom profilu Eva je fotografirala na različitim lokacijama, no jedna se pomalo ističe, a to je otok Susak.

– Susak ima posebnu energiju koja me jako privlači. Nije luda turistička destinacija pa ga to čini još posebnijim jer tamo nađem potpuni mir i odmor, te se mogu bez smetnje prepustiti podvodnom snimanju. Općenito volim sve naše otoke i kroz putovanja sam osvijestila koliko smo blaženi sa kristalnim morem i jako dobrom vidljivošću, otkriva Eva koja upravo zbog odlične vidljivost mora kod podvodne fotografije uvijek bira naše otoke. Na žalost, prilikom zarona često naiđe na dosta odbačene plastike koju usput počisti i na taj način spoji ugodno s korisnim.

©Eva Topić

Upravo je zaštita mora i okoliša tema kojoj Eva pridaje veliku pažnju I u svakodnevnom životu. Osim što drži kreativne radionice za djecu s temom zaštite okoliša, živi zero waste načinom života, a izrađuje i svoja sredstva za čišćenje te kozmetiku čime slijedi sve veći broj ljudi koji su osvijestili koliko su štetne kemikalije u našim kućanstvima.

– More je organizam od kojeg smo došli i čiji sastav još nosimo u sebi. Proizvodi nam više od 50% kisika, daje hranu i osvježenje, a također nam je i mjesto koje koristimo za odlaganje otpada, kanalizaciju i koje smo eksploatirali do kolapsa. Kroz svoje fotografije, videa i radionice želim približiti ljudima tu čaroliju mora, da je osjete, da se ponovno povežu, da mu se dive te da ga čuvaju. Podsjetiti ih da je Voda sveta. Ništa nije mekše i fleksibilnije od vode, a pošto smo i sami većinski voda, tu mekoću i fleksibilnost imamo i u sebi samo je moramo osvijestiti i živjeti.

© Eva Topić

Kako postati dobar fotograf?

Pred kraj razgovora zanimalo nas je nekoliko najvažnijih savjeta za sve fotografe početnike.

– Za fotografiju je važno pronaći dijete u sebi, dopustiti mu da se igra istraživača i promatrača, te se prepustiti trenutku. Što se tiče podvodne fotografije, kako bi fotograf mogao opušteno snimati prvo mora postati uspješan i siguran ronilac. Znati odlično balansirati i kretati se pod vodom, govori Eva.

Osim podvodne fotografije kroz svoj obrt Koinonia Eva se bavi i produkt te modnom fotografijom, fotografira krštenja i manja vjenčanja, izrađuje videa ali radi i grafički i web dizajn te kreativne radionice za djecu na temu zaštite okoliša čime se može reći da je zaista uspješno spojila struku i interese.

Njezine fotografije trenutno se mogu pronaći samo na Instagramu, no ne sumnjamo kako će u budućnosti biti prisutne barem na još nekoj društvenoj mreži jer nam se čini kako vrijeme ove mlade fotografkinje tek dolazi.

Više Evinih fotografija možete pogledati OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s