Prva asocija na jesen: rakija

Jesen na otocima pravo je vrijeme za sušenje smokava, branje grožđa, ali i pravljenje rakije. Kod nas se ona radi od ostataka grožđa, a tako dobivenu rakiju mnogi poslije koriste kao osnovu za izradu likera. Ovog ljeta imala sam priliku isprobati različite likere jednog sumještanina koji se njihovom izradom bavi iz hobija, a osim onih uobičajenih poput limoncella ili višnjevače, u svoju zbirku do sada je uvrstio i liker od grejpa, te meni posebno zanimljiv: liker od limunovog lista.

Rakija može izazvati težak mamurluk, ali u malim količinama smiruje trbuh, potiče probavu, sprječava bolesti, a mnogi je koriste i za dezinfekciju. Ovo piće korijen svoj naziv vuče iz arapske riječi al-rak, koja u slobodnom prijevodu znači znoj. Rakija je na Balkan stigla s Turcima između 14. i 15. stoljeća, a dobivala se destilacijom provrelog soka ili vina posebnih vrsta palmi. Kod nas na otoku lozovača je baza za sve rakije, a radi se od tzv. koma, tj. ostatka grožđa dobivenog prilikom izrade vina, od kojeg se potom peče rakija.

Kako napraviti liker? Jednostavno!

Oduvijek me zanimalo kako se dobiju različite vrste rakije i kako nastaju likeri. Teoretski različite vrste rakije i likere vrlo je lako napraviti. Primjerice ako želimo našu tradicionalnu travaricu, onda ćemo u staklenku s lozom samo ubaciti različite vrste trava i pustiti da sve odstoji mjesec dana u hladu. S izradom likera priča je vrlo slična, no za to vam treba dosta šećera i u ovom slučaju staklenka najčešće mora odstajati na suncu od 20 do 30 dana. Tako se primjerice za izradu jednog od najpoznatijih likera, limoncella, kora limuna ostavlja da odstoji u alkoholu pomiješanom sa šećerom. Princip za izradu bilo kojeg drugog likera vrlo je sličan. Naravno postoji tu još čitav niz malih tajni koje čine razliku, a koje svako domaćinstvo drži za sebe: koliko šećera ide u rakiju, koliko voća, vade li se sjemenke ili ne, koliko to sve stoji na suncu, treba li uopće držati na suncu… Jedan od primjera je i to što dosta ljudi na internetu kao bazu za izradu likera navodi votku, no neki od najukusnijih domaćih likera napravljeni su na jakoj lozovači.

 Najbolji recepti se ne odaju

Liker od limunovog listaLiker naranče, limuna, višnje, krušaka, ruže, suhih smokava, pa čak i piva ili vanilije. Čini se kako bi mogli nabrajati unedogled jer kojeg će okusa biti liker često ovisi samo o domišljatosti onoga tko ga proizvodi. Tako su kod mog domaćina nakon laganog limoncella i osvježavajuće metvice na red došli slatki likeri od višnje i marelice, a potpuno iznenađenje bili su onaj od limunovog lista i liker od grejpa. Doduše one koji vole slatko grejp bi možda razočarao svojom gorčinom koja se ne gubi, no domaćin mi je kazao kako mu je upravo zbog toga po gustu. Kao kraj degustacije i apsolutno iznenađenje izdvojila bih liker od limunovog lista, zelene prozirne boje i slatkog okusa za koji nažalost nisam dobila potpuni recept, već mi je domaćin u šali rekao kako je to tajna dobivena nakon dosta eksperimentiranja.

Nakon likera, za kraj mi je bio ponuđen i domaći prošek, a da mi je dosta degustacije shvatila sam kad sam ga pohvalila rekavši: – Dobar je ovaj prošek od sušenih smokava.

Evo nekoliko recepata s interneta za izradu likera i rakije od rogača. Ako se odlučite pokušati javite kako je ispalo! 🙂

Liker od ruža: rozulin

  • 12 cvjetova ruža (starinske vrste centifolia ili stolisnica)
  • 1 kg šećera
  • 1 l rakije loze

Priprema:

Važno je da su ruže vrste centifolia i da nisu prskane pesticidima. Cvjetove treba proprati, protresti višak vode i očistiti od mravai i sl. Latice ruža odvojiti od čašice i redati u staklenku, tako da stavljamo red latica, red šećera, dok ne potrošimo cijelu količinu.

Zaliti sa otprilike 7 dl rakije.

Svakodnevno miješati dok se šećer ne rastopi, pa dodati i preostalu rakiju (nakon otprilike 10-ak dana). Držati na sunčanom mjestu 40 dana. Procijediti i čuvati u staklenim bocama. U zdravlje!

Liker od suhih smokava:

  • 1 litra rakije lozovače
  • 20 dkg suhih smokava
  • nešpricana naranča (prema želji)

U litru lozovače stavimo narezane suhe smokve. Ostavimo ih da se moče uz miješanje svakih 5 dana. Smokve izvadimo nakon dva mjesecaLiker poslužujemo rashlađen ili sobne temperature.

Rogačica

  • 7-8 rogača
  • 1l lozovača
  • šećer

Nabavite dobru lozu ili votku prije spravljanja ove nadasve zdrave rakije, koja je prava jesenska poslastica. Rogač se bere krajem kolovoza/početkom rujna, a rakija dozrijeva krajem rujna, početkom listopada. Priprema:

7 do 8 rogova rogača ubaci se u 1 litru lozovače i macerira mjesec i pol dana. Šećer se može ubaciti, ali manje od šake jer rogač je sam po sebi dosta sladak. Procijedi se i pretoči u boce.

Moji izvori & korisne informacije:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s