Priča o Domenici Žuveli, otočanki koja je s 15 godina napustila otok kako bi slijedila svoje snove

Zbog nepostojanja velikog izbora srednjih škola na otoku dio otočana nakon osnovne škole odlazi u grad kako bi ispunili svoje želje i snove. Promijeniti sredinu s nepunih 15 godina često nije lako, ali to je napravila i Domenica Žuvela, koju je želja za upisivanjem srednje glazbene škole odvela najprije u Dubrovnik gdje je pohađala Umjetničku školu Luke Sorkočevića, a zatim u Split gdje je trenutno apsolventica na Glazbenoj akademiji.

Potvrdu da je donijela dobru odluku kada je na prvo mjesto stavila glazbu Domenica je dobila na ovogodišnjem Splitskom festivalu osvojivši nagradu za najbolju debitanticu pjesmom koju potpisuje obitelj Huljić. Ova simpatična otočanka slobodnog vremena trenutno nema jer osim što je započela samostalnu karijeru pjeva u grupi Boss, podučava klavir i radi u glazbenom vrtiću. Iako Domenica iza sebe ima brojne nastupe kao prateći vokal nekima od najpoznatijh hrvatskih izvođača, a odnedavno i vlastita dva glazbena spota, kada govori o glazbi ostaje skromna pa smo razgovor posvetile njezinom rodnom otoku Korčuli i ranom odlasku s njega.

Domenica
Domenica Žuvela (izvor: osobna arhiva)

ZUCCHERO – DOMENICA

Mladi se otočani već generacijama rađaju u gradu, ali Domenica se rodila na otoku i to baš jedne nedjelje kada se ”sve poklopilo”: ne samo da su joj roditelji voljeli Zuccherovu pjesmu Domenica, već se igrao i lokalni derbi između veloluškog Hajduka i blatskog Zmaja. Po tati Velolučanka, po mami Blajka, bila je razlog za veliko slavlje bez obzira na rezultat utakmice, pa joj i danas stariji znaju kazati kako se sjećaju kako se tog dana slavilo.

RANI ODLAZAK

Iako se za Korčulu kaže kako je otok glazbe, nepostojanje srednje glazbene škole bio je razlog zašto se Domenica odlučila na nastavak školovanja u Dubrovniku. –Od malih sam nogu pokazivala interes za glazbu pa me je srce tim putem odvelo u Umjetničku školu Luke Sorkočevića. Nije mi bilo baš lako tako rano otići u novu sredinu, ali srećom tu je bio Ženski đački dom koji mi je bio veliki oslonac i potpora u svemu jer nakon cjelodnevnih obaveza u školi navečer bi me uvijek dočekali topli obrok i druženje s curama, prisjeća se Domenica.

Otočani koji odsele u grad zbog škole ili fakulteta trebaju se dobro naoružati strpljenjem jer i van školskih obaveza puno je izazova pred njima. Prvi od izazova s kojim se susretnu prilagodba je govora i naglaska, a nakon toga i suočavanje s činjenicom da od sada trebaju satima putovati do obiteljskog doma. Domenica je prošla i jedno i drugo. Kad je mogla, koristila je vikende kako bi otputovala kući što je značilo 5 do 6 sati vožnje u jednom smjeru, ali nije joj bilo teško jer je znala da je doma čekaju ukućani i omiljena večera: blitva i za desert paradiže.

Ispod oblaka
Izvor: osobna arhiva

Prilagodba otočkog naglaska standardnom govoru bila joj je možda nešto teža: –Sjećam se da sam nekada morala par puta ponavljati rečenice ili riječi jer me nitko ne bi razumjeo zbog brzine i ‘gutanja slova’, iskreno će Domenica te dodaje kako je između nje i vršnjaka razlika u početku bila i u tome što su djeca u gradu imala puno veći izbor slobodnih aktivnosti koje im kasnije mogu iz hobija prerasti u nešto više i odrediti možda ono čime će se jednog dana baviti. S druge strane, čini joj se kako je prednost manje sredine to što se djeca više drže zajedno.

Poslije srednje škole Domenica je upisala Glazbenu akademiju u Splitu i tako nastavila život van otoka, samo u drugom gradu. –Srce me davno za glazbom odvelo van otoka pa sam jednostavno prihvatila da je to tako moralo biti i da to radim kako bih u svakom pogledu napredovala. Da bi znao cijeniti ono što imaš i odakle si, moraš probati i vidjeti sve što ti se nudi, objašnjava ova studentica koju od diplome trenutno dijeli samo diplomski rad.

Domenica klavir
Izvor: osobna arhiva

STEREOTIP BR. 1: ako si s otoka sigurno se svi znate

Poznato je da postoje stereotipi koji se vezuju uz otočane koji studiraju u gradu. Ako im se ne spočita kako su škrti, onda ih se voli podbosti primjedbom kako im roditelji zasigurno šalju tećice trajektom kako ne bi umrli od gladi. S ovim se stereotipima Domenica nije susrela tijekom studiranja, ali kaže kako je neizostavno pitanje bilo: Poznaješ li možda…? Uz to, specifičan dijalekt ljudima je često znao biti simpatičan.

OTOK JE DOM

Domenici je rani odlazak od kuće bio težak, ali zna da nije pogriješila jer srednju školu opisuje kao jedno od najljepših perioda u životu koje je urodilo cjeloživotnim prijateljstvima. Grad joj je, smatra, proširi vidike jer je imala priliku upoznati nove običaje, kulture i ljude.

– Otok je često prezentiran kao izolirana sredina, koja ima svoje prednosti i mane, ovisno kako je gledaš. Smatram da ljude definitivno oblikuje sredina pa teška srca moram reći da otok ostavlja mali prostor za veliki napredak. Nismo svi isti i možda se netko neće složiti sa mnom, ali tu dolazim na početak moje priče i razloga odlaska, priznaje Domenica. Da odlazak ne bi bio svrha sam sebi, smatra da u svemu treba imati cilj, znati ono što želiš i što te čini sretnim. Za nekoga to je grad, dok je drugome otok.

Domenica 1
Izvor: osobna arhiva

Ipak, ma koliko daleko otišao, čini se kako se od otoka otočanin ne može otrgnuti pa na pitanje što je za nju otok Domenica jednostavno odgovara: Za mene je otok dom.

Idem doma koliko uspijem, ne toliko koliko bih voljela, ali opet često s obzirom na sve obaveze koje imam. Idući odlazak doma vjerojatno je tek za Božić pa me već vesele nadolazeći blagdani i onaj miris drva koji osjetim kad se iskrcam iz trajekta. Neprocjenjivo! -zaključuje Domenica prizivajući u sjećanje istinski otočki doživljaj: trajekt koji zimi pristaje u luku, otvora se prova, a vas odjednom zapljusnu bura i miris spaljenog drva, oboje mirišući kao otok, kao dom.

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s