Blago kraljice Teute zakopano je na Visu

Grodac (Gradac) je zanimljivo prapovijesno gradinsko naselje na sjevernoj strani otoka Visa, smješteno na brežuljku iznad istoimene uvalice sa savršenom šljunčanom plažom. Grodac je u prvim stoljećima prije Krista bio naseljen domicilnim ilirskim stanovništvom koje je živjelo u kolibama zaštićenim snažnim usuho građenim bedemom. Uz naselje vezane su brojne legende i priče, od kojih neke još u 19. st. spominje glasoviti britanski istraživač Richard Burton koji je pohodio sam Grodac.

Nama je prošlo ljeto za uho zapela priča koju nam je kazivao profesionalni ribar u mirovini (T.B.G.), a on ju je kao mladić čuo od Pojokovih, stanovnika obližnje Oključne (Okjucine).

Gradac
Izvor: vis-central.com/vodic/gradac/

,,U storu doba na Grodu je živila kraljica Teuta koja je bila puno bogata. I pri nego što su rimjani došli s velikum vojskun ona je odlucila zloto zakopat da joj ga nebi ukroli. I nošla je jednu velu rapu malo povar žola di je puno stinjo nakargala povar zlota. Pojokovi su to znali i kako su živili blizu odlucili su iskopat zloto. Odnediji, kad ne bi imali drugega posla, kopali su i kopali i to pustih godišć. I iskopali su velu rapu, ali zloto nisu nošli. Kako su kopali sve dubji sve im se je veći blišćilo pridoci. Gledoli su, a nisu ništa vidili, sve im je bilo nikako mutno, kako da je niku želil zloto sakrit od njihovih oci. I nakon puno godišć su se istufali. I onda je doša jedon stori i reka im je: gledote, a ne vidite, zloto je isprid vos. Oci su von mutne, blišći von se. Tukote noć jednu udovicu ca imo molu dite i neka von do dvi-tri kapje svojega mlika s kojim ćete oprat oci, neće von se već blišćit i vidit ćete zloto.

Udovicu nisu nošli, a ti možeš vidit livo od žola onu velu rapu ca su je iskopoli. I zloto je toti sumo ceko da ga se nojde.“


Discover more from Volim te, otoče

Subscribe to get the latest posts to your email.